Ievietot sludinājumu

Elektronizēs nostiprinājuma līgumus

Valdība šodien apstiprināja Tieslietu ministrijas (TM) ziņojumu, kas piedāvā neieviest obligātu notariālā akta formu nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumos, bet piedāvās risinājumus e-vidē.

Elektronizēs nostiprinājuma līgumus - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portāls

Valdība arī noteica ministrijai līdz 2017.gada 1.septembrim izstrādāt un tieslietu ministram normatīvajos aktos noteiktā kārtībā iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā atbalstītā risinājuma īstenošanai nepieciešamos normatīvos aktus.

Valdība šodien izskatīja ministrijas sagatavoto konceptuālo ziņojuma projektu “Par darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem“ un uzklausīja ministrijas vadītās starpinstitucionālās darba grupas pārstāvju un iesaistīto institūciju viedokļus un argumentus, kā arī alternatīvus priekšlikumus, kas neparedz obligātā notariālā akta formu darījumos ar nekustamo īpašumu, bet gan piedāvā sabiedrībai un valsts iestādēm risinājumus e-vidē.

Darba grupas vadītājs Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs uzsvēra, ka darba grupā ir secināts, ka straujajā e-vides attīstības laikmetā ir nepieciešams rast tādus risinājumus krāpšanas apkarošanai darījumos ar nekustamo īpašumu, kas būtu efektīvi, vienkārši pielietojami un mazinātu birokrātisko slogu.

Kopumā TM piedāvā tādus risinājumus kā noteikt nostiprinājuma lūguma elektronisku iesniegšanu zemesgrāmatā ar notāra starpniecību, izmantojot zemesgrāmatas tiešsaistes iespējas. Minētais risinājums izslēgs nostiprinājuma lūgumu drukātās versijas viltošanas iespējas un novērsīs teju visas situācijas, kad tiek ierosināti kriminālprocesi par krāpnieciskiem darījumiem ar nekustamo īpašumu.

Tāpat tiek iekļauts risinājums nodrošināt tiešsaistē starp pašvaldību un zemesgrāmatu pašvaldības pirmpirkuma tiesības un atļauju iegūt īpašumā zemi - šāds piedāvājums ievērojami samazinās birokrātiskās procedūras, kas jāveic darījumu dalībniekiem, uzskata TM.

Iepriekš Latvijas Zvērinātu notāru padome uzturēja viedokli, ka ir nepieciešams obligāts notariālais akts nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumos, bet nozaru organizācijas bija paudušas viedokli, ka jaunā reforma tādā gadījumā radīs valsts budžeta līdzekļu pārdali par labu notāriem, kuri ik gadu no nekustamo īpašumu pārdošanas darījumiem atlīdzībās saņemtu aptuveni deviņus miljonus eiro.

Kā ziņots, iepriekš reforma paredzēja, ka ikviens nekustamā īpašuma pārdošanas darījums būtu jāveic notariālā akta formā, paredzot notāru atlīdzību 0,5% apmērā no līguma summas. Tas nozīmētu, ka īpašuma pircējam būtu jāmaksā ne tikai 2% (atsevišķos gadījumos 6%) valsts nodeva, bet vēl papildus par notāra līdzdalību darījuma apstiprināšanai notariālā kārtībā.

 

City24.lv iesaka:

NEPALAID GARĀM JAUNĀKĀS ZIŅAS NO CITY24 - SEKO MUMS FACEBOOK!

Leta

Publicēts 08.11.2016