Ievietot sludinājumu

Pieprasījums nesakrīt ar piedāvājumu: ekspertu atziņas par nekustamā īpašuma tirgu 2017. gadā

Kas notiks ar sērijveida dzīvokļu cenām, kādi ir bijuši pieprasītākie īpašumi tirgū un ko nozīmē jauns etaps komercplatību attīstībā – vadošie nekustamā īpašuma eksperti dalās ar atziņām par aizgājušo 2017. gadu un izsaka prognozes šim gadam.

Pieprasījums nesakrīt ar piedāvājumu: ekspertu atziņas par nekustamā īpašuma tirgu 2017. gadā - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portāls

Sērijveida dzīvokļu cenu uzrāviens 

Nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs portālam City24.lv stāsta, ka 2017. gadā tirgū ir pamanīta nebijusi situācija – sērijveida dzīvokļu augstākā cena pietuvojusies ekonomiskās klases jauno projektu cenai. Respektīvi, lai gan 2017. gada 1. decembrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena sasniedza 762 eiro par kvadrātmetru (+8,1% pret gada sākumu), liela daļa no šī segmenta dzīvokļiem labā stāvoklī tika pārdoti par apmēram 1000 eiro kvadrātmetrā. To var uzskatīt par diezgan augstu cenu, ņemot vērā, ka tirgū ir pieejami dzīvokļi jaunajos projektos par cenu, sākot no 1300 eiro kvadrātmetrā. Profesionāļi sērijveida dzīvokļu cenu pieaugumu skaidro ar ierobežoto piedāvājumu.

M.Laukalējs arī atzīmē, ka lielākā daļa darījumu jauno projektu segmentā notiek cenu kategorijā no 1300 līdz 1500 eiro par kvadrātmetru. Nākamgad eksperts paredz sērijveida dzīvokļu cenu nostabilizēšanos un stabilu pieprasījumu pēc ekonomiskās klases jaunajos projektos. Ņemot vērā, ka Rīgā jaunu dzīvokļu apjoms īpaši nepalielinās, šajā segmentā cenu pieauguma tendences saglabāsies līdzšinējā līmenī.

Deficīts privātmāju segmentā

Privātmāju segmentā visvairāk pieprasīti ir īpašumi cenu kategorijā no 110 līdz 150 tūkstošiem eiro un platībā līdz 120 kvadrātmetriem, bet tieši šajā segmentā 2017.gadā trūcis piedāvājumu. "Arco Real Estate" valdes loceklis atzīst atsevišķu attīstītāju aktivitātes pieaugumu ekonomiskās klases privātmāju segmentā un prognozē, ka nākamgad ir gaidāma šī segmenta attīstīšanās.

Līdzīga situācija novērota arī elitārās klases privātmāju segmentā – ir pieprasījums pēc augstvērtīgas kvalitātes mājām platībā no 250 līdz 400 kvadrātmetriem un par cenu no 400 līdz 700 tūkstošiem eiro, bet šīm klientu prasībām atbilstoša piedāvājuma nav. Par līdzīgām cenām tiek piedāvātas ļoti lielas ēkas ar novecojušu interjeru un neracionālu plānojumu, atzīst M. Laukalējs.

Noskaņojuma izmaiņas premium segmentā

Ekskluzīvo nekustamo īpašumu kompānijas "Baltic Sotheby`s International Realty" pārdošanas direktore Līga Kohtanena zina teikt, ka elitārās klases īpašumu klientu vairs neinteresē platības. Šobrīd pircējs augstāk vērtē visu, kas padara dzīvi vienkāršāku, tāpēc arī dārgajā segmentā pieprasītākie ir kompakti, funkcionāli īpašumi bez liekiem tēriņiem apsaimniekošanā, ar pilnībā nodrošinātu apkārtējo infrastruktūru un ātru nokļūšanu līdz centram.

Eksperte atgādina, ka premium klases mājokļu segmentā nosacīti ir trīs līmeņi: īpašumi 150 – 300 tūkstošu eiro robežās ir "zemākā" cenu grupa, no 300 līdz 500 tūkstošiem eiro – "vidējā" cenu grupa un vairāk par 500 tūkstošiem eiro – "augstākā" cenu grupa. 2017. gadā visvairāk darījumu noslēgts cenu kategorijā no 150 līdz 300 tūkstošiem eiro. 

Elitāro īpašumu tirgū pieprasītākās vietas ir Mežaparks un Jūrmala, taču pēdējā laikā pieaug arī vietējo interese par Āgenskalnu, kas ar piesātinātu kultūras dzīvi arvien skaļāk piesaka sevi kā īpašu "republiku", atzīmē L. Kohtanena. Turpretim Vecrīga pārmērīgas dinamikas un tūristu pieplūduma dēļ ir zaudējusi pircēju interesi un, visticamāk, nākotnē būs vien pakalpojumu sniedzēju vieta. Arī Baltezers ir iestrēdzis kā ekskluzīvo īpašumu platforma - tajā trūkst piedāvājuma ārpus mājas aktivitātēm, atzīst "Baltic Sotheby`s International Realty" pārdošanas direktore.

2018. gadā eksperte prognozē cenu korekcijas visos premium segmentos, un pieļauj, ka pircējiem būs labas iespējas iegādāties kvalitatīvas dzīvojamas platības par pievilcīgām cenām.

Jauns tirgus attīstības cikls komercplatībās 

Nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas "Colliers International" vadītājs Deniss Kairāns saskata jaunu attīstības cikla sākumu, jo vairāki attīstītāji ir sākuši ilgi gaidītu projektu būvniecību gan tirdzniecības centru, gan biroju segmentos. Piemēram, 2017.gadā ir sākta "IKEA" būvniecība, tirdzniecības centru "Alfa" un "Origo" paplašināšana, uz priekšu pavirzījies arī daudzfunkcionālā tirdzniecības centra "Akropole" projekts, Jaunajā Teikā top divas ēkas, kā arī sākta būvniecība projektā "New Hanza City" un biroju ēku kompleksā "Business Garden".

Aktivizējies arī attīstības zemes gabalu tirgus. Pircēji – vietējie attīstītāji, kompānijas no Lietuvas un Igaunijas, kā arī uzņēmumi, kas izskata iespēju būvēt telpas biznesa vajadzībām. Vienlaikus sāk iezīmēties būvniecības izmaksu pieauguma tendence, kas var iespaidot tos projektus, kurus plānots būvēt 2018. un 2019. gadā, brīdina eksperts. 

 

City24.lv iesaka:

NEPALAID GARĀM JAUNĀKĀS ZIŅAS NO CITY24 - SEKO MUMS  FACEBOOK!

City24

Publicēts 09.01.2018