Ievietot sludinājumu

Liepājā paaugstinās NĪN likmi īpašumiem, kuros neviens nav deklarēts

Šī gada 1.janvārī stājās spēkā Liepājas pašvaldības saistošie noteikumi «Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā», kas paredz paaugstināt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi īpašumiem, kuros nav deklarēta neviena persona, informēja pašvaldība.

Liepājā paaugstinās NĪN likmi īpašumiem, kuros neviens nav deklarēts - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portāls

Ar šīm izmaiņām pašvaldība cer veicināt iedzīvotāju deklarēšanās un būvniecības dokumentācijas sakārtošanu, skaidroja Liepājas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Enģele.

Jaunie noteikumi paredz izmaiņas noteiktās NĪN likmēs.

Galvenās izmaņas skars dzīvokļu īpašumus un dzīvojamās mājas, kur nav deklarēta neviena persona. Šajos īpašumos līdzšinējo 0,2% vietā tiks piemērota NĪN likme 1,5% apmērā no īpašuma kadastrālās vērtības, izņemot jaunbūves, ja tām būs derīga būvatļauja.

NĪN likmi 1,5% apmērā piemēros dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām un telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana. Dati par deklarētajām personām šajos objektos tiks fiksēti 1.janvārī. Iedzīvotājiem, kuri vēlējās sakārtot ar dzīvesvietas deklarēšanu saistītos jautājumus, tas bija jāizdara līdz pagājušā gada beigām.

Pašlaik konstatēts, ka Liepājā ir 5146 objekti, kas pieder fiziskajām personām un kuros nav deklarēta neviena persona. Tie ir īres dzīvokļi, apartamenti un dzīvokļi, kas tiek turēti pārdošanai, kā arī cita veida peļņas gūšanai. Ja īres dzīvoklī neviens nav deklarējies, bet tajā faktiski dzīvo un turpina lietot kopējos mājas pakalpojumus, piemēram, atkritumu izvešanu vai sētnieka pakalpojumus, tas nav godīgi pret pārējiem mājas iemītniekiem, kuriem papildus saviem rēķiniem ir jāsedz šī starpība, izmaiņu nepieciešamību skaidroja domē.

Likums "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteic, ka NĪN likmi vai likmes no 0,2-3% apmērā no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos. NĪN likmi, kas pārsniedz 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, skaidroja Liepājas domē.

 

City24.lv iesaka:

KUR ĪPAŠUMS SATIEK ĪSTO SAIMNIEKU. IR SLUDINĀJUMS, IR DARĪJUMS! IEVIETO SLUDINĀJUMU City24.lv!

leta

Publicēts 02.01.2018