Ievietot sludinājumu

Premium īpašumu īres tirgus pērn – stabils; šogad saglabājas līdzšinējā nodokļu sistēma izīrētājiem

Aizvadītais, 2017. gads, augstākā komforta līmeņa jeb tā sauktais premium īpašumu īres tirgū bijis stabils: darījumu aktivitātes ziņā līdzvērtīgs 2016. gadam, un bijis iezīmīgs ar cenu «sakārtošanos». Šogad netiek prognozētas ievērojamas pārmaiņas premium īpašumu īres tirgus situācijā, ja nu vienīgi vasarā visu īres tirgu, ne tikai augstākā līmeņa īpašumu segmentu, varētu ietekmēt gaidāmie Dziesmu un deju svētki un valsts simtgades svinības, izraisot lielāku pieprasījumu nekā ierasts pēc īpašumu īstermiņa īres un tādējādi sekmējot īres cenu pieaugumu.

Premium īpašumu īres tirgus pērn – stabils; šogad saglabājas līdzšinējā nodokļu sistēma izīrētājiem - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portāls

Šādu vērtējumu un prognozes, strādājot ar "Baltic Sotheby`s International Realty" datu bāzē esošajiem īres īpašumiem premium segmentā, izsaka Marika Alksnīte, "Baltic Sotheby`s International Realty" īres projektu menedžere.Premium īpašumu īres tirgus pērn – stabils; šogad saglabājas līdzšinējā nodokļu sistēma izīrētājiem - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portāls

Jau sarunas sākumā speciāliste vēlas informēt visus godprātīgos namīpašniekus, kuri aktīvi interesējoties par esošo nodokļu sistēmu: "Daudziem mūsu klientiem ir bijuši jautājumi, kā šogad kārtot attiecības ar VID pēc noslēgtajiem īres līgumiem, par to, vai ir šie līgumi kaut kur jāreģistrē. Informējam, ka šogad palikusi līdzšinējā sistēma: īpašnieks, noslēdzot īres līgumu, par to 5 darba dienu laikā informē VID un tāpat kā pērn, turpina maksāt 10 % no īres gaitā gūtajiem ienākumiem. Savukārt diskusijas par to, ka īres līgumi būtu obligāti reģistrējami Zemesgrāmatā (vai kādā citā reģistrā), vēl nav rezultējušās ar likumu, tādēļ, ja īpašnieks un īrnieks par to vienojas, tad labprātīgi (nevis obligāti) īres līgumu var reģistrēt Zemesgrāmatā."

Prognozes piepildījušās

Analizējot norises augstākā komforta līmeņa jeb tā sauktajā premium īpašumu īres tirgū, ko apliecina "Baltic Sotheby`s International Realty" pieredzētais, M. Alksnīte atzīst, ka izteiktās prognozes, ka 2017. gads nenesīs kardinālas izmaiņas tirgū, ir piepildījušās. "Aizvadītais gads bijis stabils: salīdzinot norises pērn un 2016. gadā, var teikt, ka darījumu skaita ziņā bijis līdzvērtīgs gads," saka viņa. 

Visvairāk īrei (ilgtermiņā: ilgāk nekā uz gadu) pērn tikuši pieprasīti 2-3 guļamistabu dzīvokļi Rīgas centrā un tā sauktajā klusajā centrā par cenu no 900 līdz pat 2500 eiro mēnesī un arī vismaz 3 guļamistabu mājas ar piegulošu zemi labā, klusā, zaļā vietā: visbiežāk Jūrmalā, Mārupē un Baltezerā par cenu no 1500 līdz pat 5000 eiro mēnesī. 

Premium īpašumu īres tirgus pērn – stabils; šogad saglabājas līdzšinējā nodokļu sistēma izīrētājiem - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portālsTādu cenu gradāciju speciāliste skaidro šādi: premium īres tirgus segmentā klientiem ir svarīgas šādas komforta komponentes: dzīvoklis/māja labā vietā, lai apkārtne ir zaļa, lai ir ērta satiksme un citu objektu sasniedzamība, lai ir auto novietošanas iespējas, bet paši mājokļi - izremontēti un iekārtoti atbilstoši augstākā līmeņa prasībām: no augstvērtīgiem un mūsdienīgiem materiāliem, aprīkoti (arī mēbelēti), ar drošības sistēmām (dzīvokļu namos – arī konsjeržs), atsevišķiem klientiem svarīgi, lai ir iespēja turēt mājdzīvniekus vai arī līdzās ir aktīvas atpūtas iespējas. Tas viss arī nosaka cenu gradāciju: ja, piemēram, dzīvoklis būs mājā, kurā nav lifta, 5.stāvā, ar pasenu remontu, tad tā cena noteikti nebūs tā augstākā, skaidro speciāliste.  

Joprojām šī segmenta klientu loku veido nerezidenti: ap 80% no premium īpašumu īrnieku ir vai nu ārvalstu vēstniecību vai starptautisku uzņēmumu darbinieki.

Cenas "sakārtojas"

Pērn novērota tendence – premium īpašumu īres tirgū cenas "sakārtojušās": tas ir, par augstākā līmeņa komfortam atbilstošiem īpašumiem tiek prasīta adekvāta cena, ko akceptējuši klienti. Savukārt tiem premium segmentā piedāvātajiem dzīvokļiem, kas ir ar senāku remontu un ne tik mūsdienīgu dizainu, un kas ilgstoši atrodas piedāvājumā, īres cenas pērn samazinājās, piedzīvojot kritumu par 10-15%. "Mājokļu īpašniekiem ir jāsaprot, ka nevar izīrēt īpašumu par tādu pašu summu, kā pirms diviem vai trīs gadiem, ja īpašumā netiek veikts remonts, ja īpašums netiek atjaunots un labiekārtots atbilstoši šī segmenta prasībām. Cenai jābūt adekvātai un atbilstošai piedāvājumam," stāsta M. Alksnīte. 

Premium īpašumu īres tirgus pērn – stabils; šogad saglabājas līdzšinējā nodokļu sistēma izīrētājiem - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portālsKā labas sadarbības piemēru, kad namīpašnieks konsultējies ar "Baltic Sotheby`s International Realty" speciālistiem, ņēmis vērā ieteikumus par klientu vēlmēm un atbilstoši iekārtojis dzīvokļus, M. Alksnīte min objektu Rīgā, Pumpura ielā 3. Tas ļāvis veiksmīgi un salīdzinoši īsā laikā namīpašniekam izīrēt visus nama dzīvokļus.  

Kā aizvadītā gada iezīmīgākos ilgtermiņa īres darījumus speciāliste minēja privātmājas īri par cenu 10 000 eiro mēnesī, kā arī bijuši vairāki dzīvokļu īres darījumi Rīgas centrā vēstniecību darbiniekiem par cenu 2 000 līdz 2500 eiro mēnesī. 

Valsts svētki šogad var ietekmēt īres tirgu

Neraugoties uz to, ka šogad mūsu valstī tiek prognozēta vairāk nekā 4% tautsaimniecības izaugsme, kā arī algas pieaugums, bruto algai sasniedzot 1000 eiro mēnesī, M. Alksnīte nedomā, ka tas būtiski ietekmēs šo tirgus segmentu, jo "mūsu klientu loks tomēr ir diezgan konstants un ierobežots, - ar ārvalstu institūciju apstiprinātiem budžetiem īrei, lai gan arvien vairāk jūtam arī vietējo iedzīvotāju rocības pieaugumu". Ekonomikas uzplaukums drīzāk varētu ietekmēt pārējo īres tirgu, uz kuru ietekmi arī atstāšot vasarā gaidāmie Dziesmu un deju svētki un valsts simtgades svinības rudenī, kas varētu sekmēt pieprasījuma pieaugumu pēc īstermiņa īres īpašumiem, vienlaikus ceļot arī cenas, turklāt - un ne tikai īpašumiem Rīgā, bet arī Jūrmalā. Šobrīd "Baltic Sotheby`s International Realty" klienti sākuši interesēties par īres piedāvājumu šim laikam. Īpašnieki parasti ir vairāk ieinteresēti izdot savus īpašumus ilgtermiņa īrei, lai gan esot arī daži, veiksmīgi īstermiņa īres piemēri: tā, piemēram, Kalpaka bulvārī namīpašnieks izīrē dzīvokļus arī uz pusgadu. 

Premium īpašumu īres tirgus pērn – stabils; šogad saglabājas līdzšinējā nodokļu sistēma izīrētājiem - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portālsM. Alksnīte uzskata, ka arī 2018. gadā premium īpašumu īres tirgū nebūs lielu satricinājumu un izmaiņu ne darījumu apjoma, ne cenu izmaiņu ziņā. "Kā katru gadu, šis ir "karsto pīrādziņu" tirgus: tas ir, visu laiku novērojam aktivitāti un dinamiku, un īpašumi īrei tiek meklēti tieši pēdējā brīdī, jo tirgus piedāvājums nepārtraukti mainās," skaidro viņa. Arī pieejamā informācija neliecina, ka tirgū ienāks daudz premium klasei atbilstošu jaunu objektu, jo pagaidām šajā tirgus segmentā darījumi notiek teju esošā piedāvājuma ietvaros. Īres objekti, kas no jauna ienāk tirgū, lielāko tiesu esot investoru dzīvokļi un mājas, kas iegādātas kā ieguldījuma objekti, lai pelnītu no to izīrēšanas.   

"Šo gadu kopumā paredzu ar jau pāris iepriekšējos gados novērotajām tendencēm, un būsim tikai priecīgi, ja tas izvērtīsies vēl aktīvāks un raženāks," secina M. Alksnīte. 

 

City24.lv iesaka:

NEPALAID GARĀM JAUNĀKĀS ZIŅAS NO CITY24 - SEKO MUMS  FACEBOOK!

Baltic Sotheby’s International Realty

Publicēts 24.01.2018