Ievietot sludinājumu

“Ober Haus“: Biroju nomas tirgus ir stagnējošs

Biroju telpu nomas tirgū 2017.gada ceturtajā ceturksnī pieprasījums joprojām pārsniedza piedāvājumu, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Ober Haus» komercplatību tirgus pārskatā. Šī tendence bija vērojama visa gada garumā, tāpēc kopējā aktivitāte šajā segmentā bija salīdzinoši zema. 

Ober Haus: Biroju nomas tirgus ir stagnējošs - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portāls

Daudzi potenciālie nomnieki joprojām nevar atrast telpas atbilstoši savām prasībām un tāpēc bieži vien lēmumu jāatliek vai nākas samazināt prasības, ziņo “Ober Haus“ speciālisti. Kopējais brīvo telpu īpatsvars A un B klases ēkās 2017. gadā samazinājies un pietuvojies 4% rādītājam, un daži iznomātāji jau ir nedaudz paaugstinājuši nomas maksas 0,5 līdz 1 eiro robežās vai plāno to darīt. 

Gada notikums bija jaunas biroju ēkas Skanstes rajonā, Sporta ielā 11, nodošana ekspluatācijā un līdz ar to brīdi bija iznomātas jau 90% tās telpu. A un B klases biroju ēku segmentā situācija varētu nedaudz mainīties tikai līdz ar jauno biroju ēku nodošanai ekspluatācijā – tuvākie noslēgumam projekti ir biroju ēka Jaunajā Teikā un Z torņi Pārdaugavā.

Nomas maksas ir saglabājušās iepriekšējā ceturkšņa līmenī – A klases biroju segmentā vidēji tās ir robežās no 11 līdz 16 eiro par vienu kvadrātmetru (šeit un turpmāk, runājot par nomu un apsaimniekošanu – summa mēnesī), augstākā nomas maksa par A klases birojiem ir 17 eiro par vienu kvadrātmetru. Savukārt B klases biroju segmentā nomas maksas ir robežās no 8 līdz 12 eiro par kvadrātmetru. Vidējās apsaimniekošanas izmaksas A un B klases biroju centros ir robežās no 1,5 līdz 5,5 eiro par kvadrātmetru mēnesī. Lielais apsaimniekošanas maksu svārstību diapazons izskaidrojams ar to, ka ēkās, kurās apsaimniekošanas maksas ir zemas, apsaimniekošanu veic paši īpašnieki un daļu kopējo izdevumu iekļauj arī nomas maksā. Savukārt augstākas apsaimniekošanas maksas ir tajās ēkās, kurās apsaimniekošanas izmaksas pilnībā nodalītas no nomas maksas un tajās tiek iekļauti arī komunālie maksājumi un citas izmaksas saistībā ar nekustamo īpašumu.

Saglabājies pieprasījums pēc vidējiem B klases birojiem plātībā no 100 līdz 250 kvadrātmetriem pilsētas centrā vai tā tuvumā, arvien biežāk kā alternatīva aktīvajam centram tiek izvēlēti rajoni, kuri ir ērti sasniedzami ar privāto un sabiedrisko transportu, kā, piemēram, Teika, Purvciems un VEF rajons. 

Lielisks piemērs tam ir IT uzņēmuma Accenture un Norvēģijas bankas DNB Bank ASA klientu servisa centra izvēle par labu biroja ēkai Teodors, kura būs daļa no veiksmīgā Jaunās Teikas projekta, teikts pārskatā. 

Joprojām ir pastiprināta interese par birojiem A klases biroju ēkās, bet tāpat kā iepriekšējā ceturksnī piedāvājums ir ierobežots. Tiesa, turpmākajos gados, pateicoties attīstītāju aktivitātei, situācija varētu uzlaboties, spriež “Ober Haus“ speciālisti. Kā, piemēram, decembra sākumā ir izņemta un stājusies spēkā Rīgas pilsētas būvvaldes izdotā būvatļauja, nekustamo īpašumu attīstītājam Kapitel, kuru līdz šim pazinām kā E.L.L. Real Estate, Skanstes biznesa centra pirmās kārta būvniecībai.

Gada pēdējā ceturksnī Baltic Horizon Fund pārvaldnieks AS Northern Horizon Capital iegādājās biroja ēku Vaiņodes ielā 1, Rīgā, ēkas lielākais nomnieks ir A/S Latvijas valsts meži. 

 

City24.lv iesaka:

KUR ĪPAŠUMS SATIEK ĪSTO SAIMNIEKU. IR SLUDINĀJUMS, IR DARĪJUMS! IEVIETO SLUDINĀJUMU City24.lv!

Ober Haus

Publicēts 07.02.2018