Ievietot sludinājumu

5 ieteikumi, kas jāņem vērā, plānojot mājokļa iegādi

Īstena sava aroda meistara padoms ir nenovērtējams, īpaši, ja to sniedz cilvēks, kura kvalifikāciju novērtējuši arī citi amata profesionāļi. Nekustamo īpašumu uzņēmuma «Immostate» pārdošanas vadītājs Aigars Strods(nupat atzīts par labāko komandas kapteini konkursā «Gada aģenti 2018») piedāvā iepazīties ar vērtīgiem ieteikumiem, kas atvieglos dzīvokļa, privātmājas vai zemes gabala iegādi. 

23. maijā norisinājās Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas LANĪDA organizētais ikgadējais konkurss nekustamo īpašumu profesionāļiem “Gada aģenti 2018“, kurā piedalījās arī “Immostate“ komanda. “Immostate“ ir plaša profila nekustamo īpašumuuzņēmums, kas nodarbojas ne tikai ar starpniecības pakalpojumiem, bet arī ar īpašumu vērtēšanu un apsaimniekošanu. Konkursā “Immostate“ komanda ieguva godpilno 2. vietu, bet par komandas labākā kapteiņa titulu kopvērtējumā tika atzīts nekustamo īpašumu uzņēmuma pārdošanas vadītājs Aigars Strods. Viņš nozarē darbojas jau 14 gadus, bet uzņēmumā “Immostate“ – divus gadus. Šajā laikā Aigars uzkrājis pieredzi īpašumu pārdošanā, konsultējot klientus jautājumos, kas saistīti ar nekustamā īpašuma pirkšanu un pārdošanu, kā arī ar līgumu sagatavošanu un tirgus analīzes veikšanu dažādos nekustamā īpašuma tirgussegmentos.

5 ieteikumi, kas jāņem vērā, plānojot mājokļa iegādi - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portālsŠo profesionālās dzīves ceļu izvēlējos jau augstskolas laikā, uzskatot, ka nekustamo īpašumu nozare vienmēr bijusi, ir un būs izaicinājumu pilna, radoša un, protams, arī pelnoša,“ stāsta nekustamo īpašumu pārdošanas vadītājs. “Man pašam ir nācies piedzīvot gan zenīta, gan smagākus laikus - arī nozares krīzes laika grūtības. Tomēr grūtības ir vislabākais brīdis, lai sevi izvērtētu, lai ieraudzītu, cik stiprs esmu un ko spēju. Problēmas mani norūdīja, tās man lika mainīt domāšanu un arī raksturu, pieņemt netradicionālus risinājumus, skatīties uz lietām un notiekošajiem procesiemcitādāk. Cīnīties, iet uz priekšu, nepadoties un rīkoties! Savā dzīves skolā esmu sapratis, ka katrā bezizejā ir izeja! tā sevi raksturo konkursa “Gada aģenti 2018“ labākais komandas kapteinis.

Aigara Stroda ieteikumi, kas jāņem vērā, ja plānojat iegādāties mājokli:

1.Noskaidrojiet savas vajadzībasPirms uzsākt atbilstoša jauna mājokļa meklēšanu, ir jānodefinē nepieciešamība: vai ir vēlme no mazāka dzīvokļa pāriet uz lielāku, vai varbūt esošais trīsistabu dzīvoklis kļūs par šauru, kad būs gaidāms ģimenes pieaugums. Iespējams mājoklis ir par plašu un ir nepieciešams mazāks? Ja klients pats to nevar izdarīt, talkā nāks nekustamo īpašumu aģents, kas var palīdzēt izkristalizēt vajadzības. Definējot vajadzības, jāapsver arī potenciālā mājokļa atrašanās vieta, kuru var ietekmēt vairāki faktori, piemēram, darbavietas lokācija(ja, piemēram, darbs ir Jūrmalā, bet mājoklis Ādažos vai Saulkrastos, tas var būt apgrūtinoši attāluma ziņā), 

bērnudārza un skolas tuvums. Turklāt vajadzība būtu jādefinē ilgstošam laika periodam - dzīvoklimvismaz uz tuvākajiem 5 gadiem, bet privātmājai10 līdz 15 gadu termiņā.

2. Apziniet savas finansiālās iespējas

Kad esat definējuši savas vajadzības: kāds mājoklis(cik liels, dzīvoklis vai māja) nepieciešams un tā lokācijas vieta, nākamais solis irsamērot savas vajadzības ar iespējām, izvērtējot, ar kādiem finanšu līdzekļiem varat rēķināties. Ja plānojat ņemt kredītu, vēl pirms mājokļa atrašanas būtu nepieciešams apmeklēt pāris bankas, lai tās varētu sniegt jums atbildi par finansiālajām iespējām. Bieži gadās, ka cilvēks domā: “Pārdošu savu īpašumu par “X“ summu, paņemšu vēl kredītu, un tad par kopējo summu varēšu nopirkt īpašumu.“ Jābūt reālistiskiem, nevajag pārvērtēt savas iespējas īpašumu pārdot dārgi. Iesaku arī nelikt lielas cerības uz banku, ka tiešām iecerēto naudas summu saņemsiet. Klientiem, kuri vēlas pārdot savu esošo īpašumu un ņemt kredītu, nepieciešams apskatīt situāciju kopumā, tai skaitā, vai īpašuma pārdevējs būsgatavs tik ilgi gaidīt, kamēr nokārtosiet visus finansiālos jautājumus, kamēr pārdosiet savu esošo īpašumu? Lai nepalaistu garām patiešām izdevīgu darījumu un sirdij tīkamu īpašumu,labāk būtu rīkoties šādi: lai banka izvērtē jūsu situāciju un iespēju ieķīlāt abus īpašumus - savējo un iegādājamo -, un kāda tad būs kopējā aizņēmuma summa. Lai gan pirmajā brīdīšķiet, ka kredīta summa ir lielāka, tā tomēr ir iespēja mierīgi, bez stresa,

pārcelties uz jauno mājokli un tad realizēt savu iepriekšējo īpašumu.Ja kopā ar nekustamo īpašumu aģentu tiek izdomāta laba stratēģija, tad varat rēķināties, ka gada laikā tiksiet gan pie jaunā mājokļa, gan arī spēsiet atbrīvoties no iepriekšējā īpašuma (ar nosacījumu, ja tiks pareizi noteikta īpašuma pārdošanas cena). 

3. Atrodiet savu mājokli

Kad jau zināmas vajadzības, kā arī finansiālās iespējas, var ķerties klāt sava mājokļa meklējumiem. Protams, varam pašu spēkiem pētīt sludinājumus un meklēt mājokli, tomēr labāk būtu vērsties nekustamo īpašumu uzņēmumā, jo, pirmkārt, ne visi pieejamie īpašumi ir atrodami sludinājumos (valstī ap 2/3 darījumu notiek arnekustamo īpašumu aģentu starpniecību, Rīgā un Pierīgā pat vairāk), bet nekustamo īpašumu uzņēmumu datu bāzēs ir plašs piedāvājums. Otrkārt, šie ir gana finansiāli ietilpīgi darījumi. Tādējādi nekustamo īpašumu aģents, kurš aizstāv sava klienta intereses, var sniegt pārliecību, ka darījums pie oficiāli reģistrēta uzņēmumaun sertificētaaģenta būs drošs un profesionāli novadīts. Šādas sadarbības rezultātā var izrādīties, ka klientam mājokli vajag citā vietā, jo līdz šim nav ticis padomāts par alternatīviem variantiem un vietām.Ir pieredzēts, ka klients, meklējot mājokli Babītē, nopērk to Mārupē. Nekustamo īpašumu aģents var arī palīdzēt jau laikus apzināt visus darījuma zemūdens akmeņus, kas, vai nu var paildzināt darījuma laiku, vai sliktākajā gadījumā- neļaut tam notikt. Piemēram, pārliecinoties, vai ar potenciālā mājokļa dokumentiem viss ir kārtībā, vai nav bijusi kāda nelikumīga pārbūve, jo bankas to liek par pienākumu nokārtot un legalizēt. Nekustamo īpašumu aģents var arī palīdzēt saprast, vai un par kādām summām pārbūves legalizācijabūs iespējama. Praksē pieredzēts, ka banka atsaka kredīta izsniegšanu, jonav sakārtota nelikumīgā pārbūve, vai arī privātmāja nav nodota ekspluatācijā, jo tie ir papildu izdevumi, ko banka rēķina klāt pie kredīta summas, izvērtējot klienta kredītspēju.Ja ir vēlme iegādāties zemesgabalu, lai uz tā būvētu privātmāju, noteikti jāizpēta apbūves iespējas. Par to, kas konkrētā vietā atļauts, informāciju sniegs pašvaldība.Būtu jānovērtē potenciālās izmaksas mājas uzbūvēšanai, jo var gadīties, ka, nopērkot zemi un būvējot namu, situācijā, kad pēdējā laikā strauji kāpušas būvniecībasizmaksas, tas nemaz nav tik izdevīgi un labāk irnopirkt jau gatavu privātmāju.

4. Izpētiet noskatīto īpašumu

Investīciju jomā bieži tiek lietots termins due diligence jeb padziļinātā izpēte. Līdzīga padziļināta izpētebūtu nepieciešama arī atrastajam mājoklim. Domājot par dzīvokļa iegādi, jāizpēta juridiskie aspekti, kā arī jānovērtē īpašuma tehniskais stāvoklis. Īpaši jāvērš uzmanība renovētajām mājām, jo renovācija var būt bijusi dažāda. Līdztekus patiešām kvalitatīvi renovētiem pirmskara laika namiem var sastapt arī tādus, kur ir tikai uzlabots izskats, bet nav veikti būtiskie remonta darbi (jumts, komunikāciju tīkli u.tml.). Privātmājas iegādes gadījumā izpēte būs vēl dziļāka, tādēļ iesaku talkā aicināt sertificētus būvniekus un citus speciālistus, kas profesionāli palīdzēs pārbaudīt gan mājas tehnisko stāvokli, gan spēs konsultēt par iespējamo problēmu novēršanu. Privātmājai noteikti būtu vērts veikt arī siltuma auditu. Ikviena mājokļa pircējam ieteiktu nekautrēties un pajautāt pārdevējam arī iepriekšējo gadu rēķinus (īpaši tos, kas maksāti ziemā). Tas palīdzēs saprast nākotnes izmaksas, jo pēc mājokļa iegādes būs jāatvēl zināmi līdzekļi tā uzturēšanai un apsaimniekošanai, t.sk. arī nodokļu nomaksai. Ja tiek pirkts īpašums jaunajos ciematos, pašvaldībā ir vērtīgi noskaidrot, kas ir plānots līdzās esošajos zemes gabalos, jo var gadīties, ka līdzās plānots celt rūpnīcu vai auto maģistrāli. Šādi apgrūtinājumi var nākotnē mazināt jūsu īpašuma vērtību, kas var pastiprināt arī kredīta aizdevējaskepsi, liekot jums ātrāk atmaksāt kredītu.

5. Uzturiet mājokli, lai nākotnē to varētu izdevīgi pārdot

Parasti, pērkot mājokli, rēķināmies, ka tas kalpos vismaz 5 līdz 15 gadus, bet dzīvē gadās dažādas situācijas, piemēram, bērni izaug un pamet ģimenes ligzdiņu, kā rezultātā vairs nav nepieciešama tik plaša privātmāja. Vai arī ģimene pēc kāda laika plāno pieaugumu. Tāpēc iesaku jau laikus domāt par nekustamā īpašuma pārdošanu. Šim procesam ir jāatrod īstais laiks, nevajag darījumu atlikt uz pēdējo brīdi, jo pēdējā brīža darījumi ir finansiāli smagāki. Lai mājoklis nezaudētu savu vizuāli estētiskopievilcību, kā arī tehnisko stāvokli, tas ir jāuztur kārtībā - pienācīgi jāapsaimnieko, jāremontē. Privātmājas gadījumā arī apkārtnei jābūt labiekārtotai, lai nākotnē pārdodot īpašumu, tas nezaudētu savu sākotnējo vērtību. Laika gaitā īpašuma vērtība var arī pieaugt, piemēram, ja esat savulaik to nopirkuši par izdevīgu cenu, labiekārtojuši, var gadīties, ka jūs vēlāk varēsiet iegūt vairāk, jo labi uzturētiīpašumi ir ļoti pieprasīti. Klienti novērtē gan kvalitatīvu remontu, gan arī gadu gaitā iekoptus zālājus. Tā ieguldītais darbs atmaksājas ar uzviju. Tāpat, domājot par pārdošanu nākotnē, jau laikus būtu jāuzzina, ar kādiem maksājumiem, t.sk. nodokļiem, būs jārēķinās. Ja īpašums jums ir piederējis ilgus gadus, bet tā īpašnieks nav bijis tajā deklarējies, var gadīties, ka nāksies maksāt salīdzinoši lielu darījuma nodokli.  Ņemot vērā šos piecus soļus mājokļa izvēlē un darījuma veikšanā piesaistot augsti kvalificētu speciālistu, jums izdosies iegādāties savu sapņu mājokli daudz veiksmīgāk un izdevīgāk!

 

 

City24.lv iesaka:

KUR ĪPAŠUMS SATIEK ĪSTO SAIMNIEKU. IR SLUDINĀJUMS, IR DARĪJUMS! IEVIETO SLUDINĀJUMU City24.lv!

Immostate

Publicēts 08.06.2018