Ievietot sludinājumu

Attīstītāja pieredze: pērkot dzīvokli, nedrīkstam aizmirst novērtēt arī dzīvojamo ēku kopumā

Turpinot rakstu sēriju “Attīstītāja pieredze“, sadarbībā ar būvkompāniju “Merks“ - šoreiz aplūkosim jautājumus, kas jāuzdod par ēku, kur atrodas nolūkotais dzīvoklis. 

Domājot par nekustamā īpašuma iegādi daudzdzīvokļu mājā, ir svarīgi novērtēt ne tikai dzīvokli, bet arī ēku, kur dzīvoklis atrodas. Dzīves kvalitāte savā īpašumā vienmēr būs tieši atkarīga arī no kopējās dzīvojamās mājas kvalitātes. Attīstītāja pieredze: pērkot dzīvokli, nedrīkstam aizmirst novērtēt arī dzīvojamo ēku kopumā - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portālsTas, par ko izvēloties īpašumu domājam uzreiz, parasti ir šī brīža praktiskās ikdienas ērtības - vai ēkā ir pieejamas noliktavu telpas, riteņu novietnes, ratiņu telpas, lifti u.tml., kas ir vienas no svarīgajām lietām, izvērtējot dzīvojamo māju kopumā. Taču, bieži vien ilgtermiņā svarīgākie aspekti izrādās arī citi, kurus uzreiz “ar aci“ saskatīt nevar. 

Nenovērtētā drošība

Noteikti uzmanība jāpievērš tam, vai ēkai, kur noskatīts īpašums, ir pieejama apsardzes sistēma, tai skaitā arī videonovērošana un citi moderni drošības risinājumi.  No tā būs atkarīgs, cik droši velo novietnē varēsiet atstāt savu velosipēdu, bērnu ratiņus kopējā telpā, vai savu auto - stāvvietā. Neviena no šīm ērtībām realitātē nebūs izmantojama, ja nebūs pārliecība par tajās atstāto mantu drošību. 

Nav noslēpums, ka īpašuma apsardze ar cilvēkiem - dežurantiem, kuri to veic 24h diennaktī, izmaksā ļoti dārgi, tādēļ mūsdienīga drošības sistēma ir ļoti būtiska arī nākotnes apsaimniekošanas izmaksām.  

A, B, C jeb energoefektivitāte

Ēkas energoefektivitāti veido tas, cik daudz enerģijas ir jāpatērē, lai māju apsildītu, apgaismotu, ventilētu, dzesētu, nodrošinātu ar karsto ūdeni u.t.t. Ja ēka ir energoefektīva, tas nozīmē, ka tās iedzīvotājiem tiek nodrošināti augstas kvalitātes dzīves apstākļi un mazāki rēķini.  Energosertifikācija ir uzticams instruments, kas dzīvokļa pircējam vai īrniekam ļauj uzzināt, kāds ir piedāvātās ēkas enerģijas patēriņš. Ēkas tiek iedalītas klasēs: C, D, E un F klase atbilst pamata energoefektivitātes klasēm, bet  A un B klase atbilst paaugstinātas energoefektivitātes klasēm. 

“Prasības ēku energoefektivitātei Eiropas līmenī arvien paaugstinās un Latvija nav izņēmums. Tas, kas šodien ir standarts, nākotnes prasībām jau vairs nebūs atbilstošs“, stāsta Reinis Sproģis, “Merks“ dzīvojamo māju attīstības projektu vadītājs. “Tieši tāpēc “Merks“ savos dzīvojamos projektos šīs prasības pat pārpilda - mēs izdarām vairāk un panākam augstāku energoefektivitāti nekā šobrīd nosaka normatīvie akti. Zinot, ka klienti dzīvokļus iegādājas ilgtermiņam, mēs rūpējamies, lai arī ilgtermiņā tie būtu atbilstoši gan energoefektivitātes, gan citām kvalitātes prasībām.“

Komfortablai dzīvei dzīvokļa telpās, ļoti svarīga ir gaisa apmaiņa. Ja vēdināšanā tiek izmantoti logi, apkures sezonā tas viennozīmīgi rada būtisku siltuma zudumus. Lai tos novērstu, energoefektīvu ēku ārsienās tiek iebūvētas iekārtas ar siltuma atgūšanas un gaisa filtrācijas funkciju - šāda sistēma ļauj katrā dzīvoklī individuāli regulēt gaisa apmaiņu, izvēloties dažādus intensitātes režīmus. 

Labs piemērs ir projekta “Skanstes Parks“ ēka Grostonas ielā 12, kas ieguvusi 1.vietu konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2018“ kategorijā daudzdzīvokļu ēka - jaunbūve. Būvkompānija “Merks“, attīstot un būvējot šo projektu, ņēmusi vērā visaugstākās kvalitātes prasības, lai ēkas būtu ar labu siltumizolāciju, ventilāciju, zemu oglekļa dioksīda emisiju un augstu energoefektivitāti. Par to padomāts ne vien dzīvokļos, bet arī koplietošanas telpās un apkārtējā teritorijā, piemēram, ierīkojot apgaismojumu ar kustību sensoriem un taimeriem, bet virs autostāvvietas izmantojot Knauf Insulation Urbanscape zaļā jumta sistēmu - inovatīvu, energoefektīvu un ekoloģisku risinājumu. Attīstītāja pieredze: pērkot dzīvokli, nedrīkstam aizmirst novērtēt arī dzīvojamo ēku kopumā - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portālsMājoklis Tavam auto 

Kvalitatīvā dzīvokļa pārdošanas piedāvājumā ietilpst arī iespēja iegūt stāvvietu savam auto - par papildu maksu vai jau iekļautu dzīvokļa cenā. Ja tā nav, vai stāvvietu būs iespējams īrēt? Vai arī būs jāriņķo pa rajonu, meklējot brīvas vietas ielas malā, kas, iespējams, jau ir, vai ar laiku būs maksas stāvvietas? Vai vieta automašīnām paredzēta pagalmā vai “zem jumta“? Ne mazāk svarīgi saprast, cik stāvvietas pieejamas vienai ģimenei - vai būs iespēja iegūt divas, ja tas būs vajadzīgs? 

Taču, var domāt vēl vienu soli uz priekšu. Skaidro Reinis Sproģis, “Merks“ dzīvojamo māju attīstības projektu vadītājs:“Sekojot līdz auto industrijas attīstībai, mēs redzam, ka elektroautomobīļu popularitāte tuvāko gadu laikā tikai pieaugs. Vai Jūs esat pārliecināti, ka pēc pieciem gadiem negribēsiet sev tādu? Tieši tāpēc “Merks“ jau šodien savu dzīvojamo māju slēgtajās autostāvvietās paredz pieslēgumu vietas, kur būs iespēja uzstādīt elektroautomašīnu uzlādes iekārtas, kad iedzīvotājiem radīsies tāda nepieciešamība.“

Pat ja šodien tas jums nav aktuāli, pat ja šāds auto nekad nebūs jūsu īpašumā, pārdodot vai izīrējot savu dzīvokli pēc 10, 15 gadiem, šis faktors var būtiski ietekmēt tā cenu. 

Raksts tapis sadarbībā ar būvkompāniju un nekustamo īpašumu attīstītāju “Merks“

Apskati šī brīža pieejamos “Merks“ jaunos dzīvojamos projektus!

City24.lv

Foto: U.Šteinbergs/Skanstes Parks
Publicēts 07.12.2018