Ievietot sludinājumu

“Arco Real Estate“ prognozē jaunu biroja telpu piedāvājuma pieaugumu Rīgā un tās apkārtnē

Rīgā un tās apkārtnē nākamo divu gadu laikā biroja telpu tirgū nonāks 15 jaunas biroja ēkas ar kopējo platību gandrīz 100 000 kvadrātmetru, kā arī tiks renovētas telpas 25 000 līdz 35 000 kvadrātmetru platībā, prognozēts nekustamo īpašumu kompānijas “Arco Real Estate“ jaunākajā Latvijas nekustamo īpašumu tirgus pārskatā.Arco Real Estate prognozē jaunu biroja telpu piedāvājuma pieaugumu Rīgā un tās apkārtnē - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portālsTostarp kā nozīmīgākie jaunie projekti minēti Jaunajā Teikā esošais biroju centrs “Henrihs“ un “Business Garden Riga“, kas atrodas Mārupē netālu no Kārļa Ulmaņa gatves. Vienlaikus vairāk nekā desmit biroju ēku projekti tiek gatavoti būvniecībai un to nodošana ekspluatācijā gaidāma divu līdz četru gadu laikā.

Tādējādi, pēc apskatā teiktā, investoriem tas radīs plašākas iespējas izvietot darba vietas, pieņemot, ka A un B1 klases brīvo telpu īpatsvaram būs iespēja paplašināties.

Ņemot vērā, ka maksimālā optimālā nomas maksa nomniekiem galvenokārt ir 12-13 eiro par kvadrātmetru mēnesī, attīstības iespējas “Arco Real Estate“ visvairāk saskata B1 klases ēku attīstītājiem, kuri spēs nodrošināt veiksmīgus risinājumus nomnieku automašīnu novietošanai.

Pārskatā teikts, ka dārgu autostāvvietu dēļ pilsētas centrā ir visai ierobežotas iespējas attīstīt biroju segmentu, tādēļ A klases biroju ēkas centrā tiks būvētas nelielos apmēros, lai nodrošinātu tikai maksātspējīgāko nomnieku vēlmes.

Lai gan biroju telpu kopējais apmērs palielināsies, nomas maksas visdrīzāk nesamazināsies, jo ekonomika turpina attīstīsies. Šī tendence saglabāsies līdz būtiskai ekonomikas lejupslīdei, teikts pārskatā.

“Arco Real Estate“ eksperti norāda, ka pērn biroju nomas tirgū lielākie darījumi notika ar informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem. Lielu interesi par jaunu biroju telpām izrādīja arī advokātu biroji, mediju un reklāmas, medicīnas, kā arī grāmatvedības uzņēmumi. Ja lielie nomnieki izvēlējās telpas platībā no 2500 līdz 4000 kvadrātmetriem, vidēji lielie pieprasīja nomas telpas platībā no 1200 līdz 2000 kvadrātmetriem.

A klases biroja telpu vidējā nomas maksa pērn bija 16 eiro par kvadrātmetru, B1 klases telpām - 12 eiro par kvadrātmetru, B2 klases telpām - astoņi eiro par kvadrātmetru, bet C klases telpām - seši eiro par kvadrātmetru.

Pagājušajā gadā A klases biroju telpas Rīgā bija pieejamas 148 000 kvadrātmetru platībā, B1 klases telpas - 256 000 kvadrātmetru, bet B2 klases telpas - 286 000 kvadrātmetru platībā.

leta

Publicēts 19.03.2019