Ievietot sludinājumu

Iegādei pieejama vēsturiska pērle Rožu laukumā Cēsīs: “Konrāda nams“

“Konrāda nams“ Cēsīs – kādam vairāk, kādam mazāk pazīstams, taču plašākai sabiedrības daļai teju nezināms, jo daudzus gadus tas bijis it kā paslēpies aiz necila izpētes, rekonstrukcijas un attīstības gaidoša pelēkā aizsega, meklējot īstos saimniekus, kas spētu dot jaunu dzīvi izcilas vietas un skatu aplaimotajam īpašumam, kas atrodas  faktiski vienā no labākajām vietām pilsētā – Rožu laukumā, ar skatu uz Cēsu pili un Cēsu Svētā Jāņa evanģēliski luterisko baznīcu.Iegādei pieejama vēsturiska pērle Rožu laukumā Cēsīs: Konrāda nams - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portālsKādreizējā īres nama ēka Cēsīs, Torņa ielā 1, atrodas pie senā tirgus laukuma, iepretim Cēsu Svētā Jāņa evanģēliski luteriskās baznīcas austrumu ieejai. Ēka atrodas vairāku valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu teritorijā, taču tā nav iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Vietas nozīmīgums datēts arī vēsturiskās fotogrāfijās, piemēram, 1924. gadā iemūžinātajās nama fotogrāfijās redzams kā no teju rokas stiepiena attālumā esošās baznīcas notiek rakstnieka J. Poruka izvadīšana, kā arī fiksēta J. Čakstes

dalība Uzvaras pieminekļa atklāšanas svētkos 1924. gada 16. novembrī. 

TOREIZ

Savu pašreizējo nosaukumu nams ieguvis pateicoties Matildei Paulīnei –  Emelīnai Konrad, kurai 1902. gadā tika nostiprinātas nama īpašuma tiesības. Savukārt, 1911. gada 3. novembra laikraksts “Cēsu Ziņas“ vēsta jaunumus, iezīmējot interesantu liecību par to, ko savulaik iemiesojušas nama telpas: “Gada sākumā īrētās telpās t.s. “Konrāda namā“ pie Sv. Jāņa baznīcas sācis darboties Cēsu pirmais konematogrāfs “Teatrs Pate Elektrokino“.

Pēc pārbūves veikšanas, kas notika laika posmā no 1932. – 1934. gadam, ēka tika pie 3. stāva, kas ļāva pulcēt vēl dažādus radošā darba veicējus – jaunizveidotajā jumta stāvā darbojās drēbnieka P. Čiekura darbnīca (šobrīd šī daļa ir lieliski saglabājusies ar autentiskiem sienu krāsojumiem), arī “Baloža slēpju izgatavošanas darbnīca“, bet 40. gados – kurpnieka darbnīca, kur varēja tikt pie zamšādas un ādas kurpēm. Kādā no pagalma saimniecības ēkām bijusi arī galdniecība.

Nams atrodas  faktiski vienā no labākajām vietām pilsētā – Rožu laukumā, ar skatu uz Cēsu pili un Cēsu Svētā Jāņa evanģēliski luterisko baznīcu.

Iegādei pieejama vēsturiska pērle Rožu laukumā Cēsīs: Konrāda nams - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portālsTAGAD - AR SKATU NĀKOTNĒ

Kādreiz īpašums sastāvēja no diviem zemes gabaliem, kur uz viena atradās mūra ēka, uz otra – koka ēka. Šobrīd īpašums ir viens zemes gabals ar saglabājušos 3 stāvu mūra ēku, bet kādreizējās demontētās koka ēkas vietā ir brīvas iespējas radīt ko laikmetīgu.

Mūra ēkai ir divas kāpņu telpas, kas

2. un 3. stāvā ļauj brīvi izvietot sešus dzīvokļus, kuri augšējos stāvos varētu būt aptuveni 130 m2 plaši, viesnīcas numuriņus vai biroja koncepta telpas utml. Pirmajā stāvā ir iespējas izvietot gan vienu lielu komercplatību, gan sešas mazākas komerctelpas – mazas darbnīcas, studijas un veikaliņus. Ēkai ir arī liels pagrabs, ko izmantot gan komerctelpu vajadzībām, gan kā tehniskās telpas, vai noliktavas.Iegādei pieejama vēsturiska pērle Rožu laukumā Cēsīs: Konrāda nams - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portāls
Izvēloties būvēt jaunu ēku bijušās koka ēkas vietā, tā būs iespēja realizēt plašas telpas dažādām vajadzībām/ pasākumiem, vai tāpat kā mūra ēkā, iespējams izbūvēt dzīvokļus, no kuriem skats paveras uz abām pusēm – uz baznīcu un pili. Savukārt, veicot arhitektonisko izpēti, speciālisti ir vienisprātis – saulainajam pagalmam ir liels potenciāls gan kā privātajai zonai, gan sabiedriskai pulcēšanās vietai ar interesantu piedāvājumu un atvērtām ieejas ailām, kas tā vien vilinātu tajā ienākt, dodot iespēju īstenot veiksmīgu biznesa modeli. Viena no idejām – kafejnīcas zona, kur nesteidzīgi malkot kafiju un skatīties uz pils pagalmu. Neapšaubāmi, tas būtu lielisks pienesums arī Cēsu pilsētai. 

Labai arhitektūrai jābūt labai sava laika liecībai, veicot izpētes darbus par to atkal pārliecinājušies arhitekti. Jāsaka, ka “Konrāda nams“ tam ir lielisks piemērs – vienā pusē Cēsu Svētā Jāņa evanģēliski luteriskā baznīca, otrā – skats uz pili, caurejošā gaisma, skati un arhitektūra, kas patiešām ir izcila tā laika liecība un padara šo īpašumu par unikālu piedāvājumu Cēsīs. 

Vairāk par īpašumu un iespējām to iegādāties: Kristīne Dubane, e - pasts: [email protected], tālrunis: 28232007. 

City24.lv

Publicēts 06.08.2020