Ievietot sludinājumu

Trešajā ceturksnī pieaudzis darījumu skaits ar Rīgas centra dzīvokļiem

Šogad trešajā ceturksnī darījumu skaits ar Rīgas centra dzīvokļiem saglabājās iepriekšējā perioda līmenī ar nelielu 1,7% pieaugumu, savukārt Zemesgrāmatā reģistrētā darījumu kopējā summa samazinājās par 21%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Latio» mājokļu tirgus pārskatā.

Trešajā ceturksnī pieaudzis darījumu skaits ar Rīgas centra dzīvokļiem - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portāls

Vasarā bija vērojama visai zema tirgus aktivitāte, taču septembrī tā pieauga un sasniedza 100 darījumus mēnesī, kas ir otrais lielākais rādītājs šogad, informē “Latio“. Gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, darījumu skaits ir pieaudzis par 44%, bet kopējā darījumu summa par 49%.

Aktivitātes ziņā pieaugums par 10% ir vērojams arī salīdzinot ar 2014.gadu, taču kopējā summa ir par 15% kritusies. “Latio“ atzīmē, ka 2014.gada 1.septembrī spēkā stājās izmaiņas Imigrācijas likumā, kas būtiski samazināja nerezidentu aktivitāti centra dzīvokļu tirgū, sevišķi tā ekskluzīvākajā segmentā - Vecrīgā un Klusajā centrā.

Uz nerezidentu pircēju orientētais tirgus Klusajā centrā un Vecrīgā kopš izmaiņām Imigrācijas likumā turpina stagnēt ar pieciem-sešiem darījumiem mēnesī, norāda “Latio“.

Tālāk no Rīgas centrālās daļas - Tuvajā centrā - trešajā ceturksnī aktivitāte sasniedza augstāko līmeni pēdējo divu gadu laikā ar 15-18 darījumiem mēnesī. Tālajā centrā, kur piedāvājums ir vairāk orientēts uz vietējo pircēju, aktivitātes līmenis ir saglabājies iepriekšējā ceturkšņa līmenī un ir vērtējams kā augsts ar 55-60 darījumiem mēnesī.

“Latio“ akcentē, ka trešajā ceturksnī ir notikušas acīmredzamas izmaiņas pircēju izvēlē - darījumu skaits ar maziem dzīvokļiem (līdz 50 kvadrātmetriem) ir pieaudzis par 48%, bet ar lieliem dzīvokļiem (vairāk nekā 150 kvadrātmetri) par 29%. Tikmēr darījumu skaits ar vidējiem dzīvokļiem (50 līdz 100 kvadrātmetri) samazinājās par 23%, bet vidēji lieliem (100 līdz 150 kvadrātmetri) - pat par 38%.

Nerezidentu aktivitāte saglabājas nemainīgi zema, taču “Latio“ atzīmē septembrī reģistrētos 15 darījumus, no kuriem lielākā daļa - Tālajā centrā. Tas ir viens no augstākajiem nerezidentu aktivitātes rādītājiem, kopš stājās spēkā izmaiņas Imigrācijas likumā.

Vietējā pieprasījuma interese par nelieliem dzīvokļiem Tālajā centrā saglabājas augsta - daļai vietējo pircēju dzīvoklis pirmskara mājās ir alternatīva sērijveida dzīvokļiem, ja mājoklis jaunajā projektā pircējam šķiet pārāk dārgs, teikts pārskatā.

“Latio“ norāda uz tirgū vērojamu tendenci, kad pircēji - gan rezidenti, gan nerezidenti - arvien lielāku uzmanību pievērš nekustamā īpašuma nodokļa lielumam, kas atsevišķās ekskluzīvākās apkaimēs sāk veidot būtisku īpašuma lietošanas izdevumu daļu.

 

City24.lv iesaka:

NEPALAID GARĀM JAUNĀKĀS ZIŅAS NO CITY24 - SEKO MUMS  FACEBOOK!

Leta

Publicēts 30.11.2016