Ievietot sludinājumu

Darījumu skaits Rīgas dzīvokļu tirgū šogad audzis par 17%

Kopējais darījumu skaits Rīgas dzīvokļu tirgū šogad audzis par 17% un tas liecina, ka arvien spēcīgāka un mēreni augoša vietēja pieprasījuma iespaidā nekustamo īpašumu tirgus ir nostājies uz stabilas un ilgtspējīgas attīstības ceļa, pastāstīja nekustamo īpašumu kompānijas «Latio» valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Darījumu skaits Rīgas dzīvokļu tirgū šogad audzis par 17% - Nekustamo īpašumu ziņas - City24.lv nekustamo īpašumu sludinājumu portāls

Šī gada deviņos mēnešos Rīgas dzīvokļu tirgū ir reģistrēti 5520 darījumi ar dzīvokļiem, bet pērn deviņos mēnešos tika reģistrēti 4711 darījumi.

Tāpat Šīns uzsvēra, ka daudzus gadus novērotā sērijveida dzīvokļu vidējās cenas stagnēšana robežās starp 500 un 600 eiro par kvadrātmetru ir pagātnē un šogad vidējās cenas jau ir pārsniegušas 700 eiro par kvadrātmetru robežu. Labā stāvoklī esošu sērijveida dzīvokļu cenas jau sasniedz 1000 eiro par kvadrātmetru.

Saskaņā ar “Latio“ datiem, vidējā sērijveida dzīvokļu cena novembrī bija 716 eiro par kvadrātmetru un šī gada laikā tās ir augušas par 6,1%.

“Latio“ valdes loceklis Aldis Riekstiņš skaidroja, ka vietējais tirgus aktivizējas tādēļ, ka aug iedzīvotāju pārliecība par nākotni. “Cilvēki ir gatavi riskēt ar ieguldījumu nekustamajos īpašumos, jo nostiprinās pārliecība par ekonomiku kopumā un personīgajiem ienākumiem,“ sacīja Riekstiņš.

“Tuvojas brīdis, kad bankas pabeigs savā īpašumā esošo nekustamo īpašumu portfeļu izpārdošanu, kā arī atgriešanos pie tirgum atbilstošām pieprasījuma un piedāvājuma attiecībām, kas ļauj beidzot runāt par krīzes beigām,“ norādīja Šīns.

“Latio“ mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte piebilda, ka jau patlaban banku meitasuzņēmumi jau ir pārdevuši visus to īpašumā esošos sērijveida dzīvokļus un jauno projektu dzīvokļus, bankām palikuši tikai nelikvīdie īpašumi, kurus grūti pārdot.

Riekstiņš norādīja, ka vietējā pieprasījuma nostiprināšanos vislabāk raksturo jauno dzīvokļu segments, kurā vietējo pircēju aktivitāte gada laikā augusi par 43% un ir augstākā pēckrīzes periodā.

“Liela ietekme vietējā pieprasījuma nostiprināšanai ir arvien aktīvākai banku kreditēšanas politikai, kā arī liela nozīme ir valsts atbalsta programmai mājokļa iegādei, ko realizē “Altum“. Tāpat bankas ir sākušas piešķirt finansējumu attīstītājiem jauno projektu pabeigšanai, savukārt attīstītāji sākuši pirkt zemes jauno projektu būvniecībai. Tas viss liecina, ka tirgū sākusies attīstība,“ skaidroja Riekstiņš.

Viņš piebilda, ka laba ziņa projektu attīstītājiem ir pieprasījuma pieaugums pirmreizējā tirgū (projektu attīstītāju realizētie īpašumi). Šajā segmentā šā gada deviņos mēnešos darījumu skaits audzis par 59%, bet kopējā tirgus kapacitāte jauno dzīvokļu segmentā ir palielinājusies līdz apmēram 1500 dzīvokļiem gadā.

Pirmreizējā tirgū 2016.gada deviņos mēnešos ir reģistrēti 744 darījumi, bet pērn deviņos mēnešos tie bija 468 darījumi, liecina “Latio“ dati.

 

City24.lv iesaka:

NEPALAID GARĀM JAUNĀKĀS ZIŅAS NO CITY24 - SEKO MUMS  FACEBOOK!

Leta

Publicēts 15.12.2016